Get Adobe Flash player
Hungarian Croatian Czech English Finnish French German Greek Lithuanian Norwegian Polish Slovak Slovenian Swedish Turkish
Címlap Tóth Béla festő

 

Tóth Béla festőművész, akvarellista

(1910-1996)

Tóth Béla Dunavecsén született 1910-ben, református lelkész családból. Tehetségére korán felfigyelt környezete. Érettségi után, a Képzőművészeti Főiskolára nyert felvételt. Fejlődő művészetére nagy hatást gyakoroltak kedvelt tanárai, Rudnay Gyula és Edvi Illés Aladár.

1934 és 1945 között a Kiskunhalasi, a Kecskeméti Református Gimnázium, majd a Kiskunhalasi Központi Gimnázium rajztanára. Ebben az időben került kapcsolatba a csipketervezéssel Stepanek Ernő irányításával, a "magyar Brüsszel"-ként emlegetett Kiskunhalason. 1930-ban feladatul kapta a Csipkeház művészeti iranyítását. Számos kivitelezett terve látható a Kiskunhalasi Csipke Múzeum állandó kiállításán.

totbelaff1

Tóth Bélát művészi körökben tájképfestőként tartják számon. Képei azonban nem "csak" tájakról mesélnek. Mint minden valódi alkotónak, neki is lélekből fakadó elhivatottsága volt. A fennálló politikai helyzetben veszélyeztetetté vált templomok megörökítésén dolgozott makacsul, annak ellenére, hogy a politikailag népszerűtlen aktivitással karrierjét korlatozta. Fáradhatatlanul járta hazánk és a Felvidék, valamint Erdély tájait, és festette a még meglevő templomokat, köztük Kós Károly építészeti remekeit. (Néhány erdélyi templomot azóta a Ceausescu-féle falurombolás megsemmisített.)

1955-ben költözött családjával Budakalászra. Itt élt és dolgozott haláláig, 1996 novemberéig. Megélhetését, mint rajz, matematika és fizika tanár biztosította. 1980 es 1996 között számos kiállitáson láthatta életművét a nagyközönség. Budakalász diszpolgárává választották.
Alkotásainak egy részét a kalászi Faluház gondozza.

 

totbela1b totbela2b  totbela3b 
 A kalászi szerb templom  A Posta-köz Havas tájkép a szerb templommal 

 

totbela4b totbela5b
A Posta-köz A Dorozsmai szélmalom
Az oldalról I Kapcsolat I Impresszum