Get Adobe Flash player
Hungarian Croatian Czech English Finnish French German Greek Lithuanian Norwegian Polish Slovak Slovenian Swedish Turkish
Címlap Helytörténetről írva irodalmi ismertetők Zöld-barlang, Nagy-Kevély

Zöld-barlang, Nagy-Kevély

Borztanya a Zöld-barlangban

(Megjelent a Budapesti Napban 2003. januárjában)

Megszállott fiatalok és deresedő örökifjak valójában csak centiméterenként haladtak előre kezükben spaknival, horolóval és ecsettel, mégis több teherautónyi agyagot, földet, követ talicskáztak ki egy barlangból. Közel és mégis távol a civilizációtól, egy romantikus hegyoldal meredek lejtőjén tíz hétvégén folyt az "ingyen-bérmentve" munka. Budakalász közigazgatási területén, nem messze a Mackó-barlangtól, a Nagy-Kevély keleti oldalában megbújó Zöld-barlang teljes megkutatását fejezték be pár hete a szentendrei Ferenczy Múzeum régészei, valamint Ézsiás György és barlangásztársai. A kiemelkedő fontosságú, eddig ismeretlen régészeti lelőhely volt a múlt év decemberéig az egyetlen (csak borzok által bolygatott), nem megkutatott barlang a Pilisben. Az előkerült több ládányi régészeti lelet nagy része edénytöredékekből állt. Ezek java a középső rézkor Ludanice csoportjába sorolható, a többi római kori, népvándorláskori, Árpádkori és későközépkori.

A régészek számára komoly rendetlenséget okozó borzok kedvenc lakhelyéről, a felső kitöltési rétegből előkerült leletek még a laikust is ámulatba ejtik. Különböző korok barlanglátogatóit, lakóit idézi többek közt egy majdnem épp rézkori „kupicás” agyagpohár, a pattintott kőeszközök, fenőkövek, egy szürkés kvarcitból készült kőbalta, egy kelta köpűs vas lándzsahegy, vagy néhány hullámvonallal díszített X.-XI. századi cseréptöredék. A régészeti leletek mellett az ember időnkénti jelenlétére néhány embercsont, valamint nagytestű háziállatok csontjai és az azokon található vágásnyomok utalnak. A barlang (és egyben borztanya) számos állati csontlelete közt gyakran került elő szarvas, ló, házimacska, mezei nyúl, róka, béka, nagypele, kis patkósorrúdenevér és házi sertés csontja is. Külön említendő, hogy egy barna medve néhány csontja is megörvendeztette a kutatókat. A barlang közvetlen környékének és üledékének szakszerű feltárása, az egész barlang hosszában teljes szelvényű tanúfal meghagyásával, fontos eredményeket hozott a terület régészeti, valamint karszt- és faunafejlődésének megismerésében. A tudományos eredményen túl példaértékű, hogy egy önkéntes, médiáktól és más ártalmas civilizációs hatásoktól kellő távolságot tartó lelkes csapat képes a mában megtalálni a múltat és saját jövőjüket.

 Repiszky Tamás

 

Az oldalról I Kapcsolat I Impresszum