Get Adobe Flash player
Hungarian Croatian Czech English Finnish French German Greek Lithuanian Norwegian Polish Slovak Slovenian Swedish Turkish
Címlap A Zöld-barlang

A zöld-barlang

Budakalász, Zöld-barlang

 

zöld barlang A Zöld-barlang a Nagy-Kevély K-i oldalában, az egyetlen, magasan elhelyezkedő, rég felhagyott, kisebb mészkőfejtőtől kb. 100 m-re található. A 2002-ben végzett feltárása során lényegében ugyanazok a régészeti korszakok leletei kerültek napvilágra, mint a 2001-es esztendőben. A barlangbejáratától (5,5 m-re, egészen a kürtőig) a teljes bal oldalon meghagyott hosszanti tanúfal szépen illusztrálja a barlang betöltését. A felső réteget egyre vastagodó (35 cm - 1,90 cm-ig), laza, kőtörmelékes, feketés-barna humusz alkotta, amely alatt vörös agyag volt. A felső réteg igen kevert volt, rétegződéseket, tűzhely nyomát nem sikerült benne megfigyelni. Pregnánsan jelentkező járószintet ugyan nem figyeltünk meg, de minden bizonnyal a vörös betöltés feletti igen kemény, kalcitos réteg lehetett a rézkori felszín a barlangban. Közvetlenül a kemény kalcittörmelékes réteg fölött szinte kizárólag rézkori töredékek voltak. (Csupán egy alkalommal észleltünk két római és egy középkori kerámiatöredéket. Ezek odakerülése minden bizonnyal az apró kövek közti réseknek, vagy a borzok „rendetlenkedésének” köszönhetők)

 

5,5 m-től 8,5 m-ig megkutatott területen az edénytöredékek nagy része a középső rézkor Ludanice csoportjába sorolhatók. Ugyanebbe a korba sorolható egy majdnem épp „kupicás” pohár, néhány pattintott kőeszköz töredék, egy limnokvarcit penge, egy enyhén sérült baltácska. A kerámia töredékek kis része: kelta ill. római kori. Egy-két oldaltöredék népvándorlás kori. Előjött egy X-XI. századi hullámvonalköteg díszes oldaltöredék, és néhány XIII. századi (pl.: egy kereszt fenékbélyeges szürke töredék.). A barlang kanyarulatától az akna felé egyre csökkent a régészeti leletek száma. A leletszegénység cca. a 8. métertől volt leginkább tapasztalható. A 8,5-9,6 m közötti szakaszon, ahol a bal oldalon szépen kirajzolódott kb. 5-10 cm-re a felső humusz alatt egy sárgás réteg, amely minden bizonnyal egy újkori beásás eredménye. Innen került elő 2 db oligocén hárshegyi homokkő, melyek lehettek fenőkövek is, mert az éleiken nem természetes kopásnyomok észlelhetők. (Legközelebb ilyen kő csak a távoli gerincen borítja a dachsteini mészkövet.) A 8,5 - 9,6 m közötti terület leletei közül 1-2 római töredék, 2 darab X-XI. századi hullámvonalas oldaltöredék. A többi apróra tört kerámia a rézkori Ludanice csoportba sorolható. A kb. 10-mnél található baloldali fülke sarkából, egy gödörszerű kevert, humuszos-köves betöltésű mélyedésből 50 cm mélyről jött elő néhány világosbarna rézkori oldaltöredék, két X.-XI. sz.-i hullámvonalas oldaltöredék, egy fehér vékonyfalú sűrű vonaldísszel bekarcolt töredék, két gyorskorongolt későközépkori peremtöredék, egy rézkori obszídián pengetöredék. A többi kerámia későközépkori ill. XVI. - XVII. századi. Az akna közelében talált igen kevés kerámiatöredékből néhány darab rézkori, egy oldaltöredék X-XI. századi és egy XIII. századi. A barlang csontleleteit Dr. Kordos László paleontológus (Magyar Állami Földtani Intézet) dolgozta fel. (madár, szarvasmarha, szarvas, ló, házimacska, mezei nyúl, borz, juh vagy kecske, róka, béka, nagypele, kis patkósorrú denevér, házi sertés stb.)

 

zöld_barlang_alaprajz

 

A Zöld-barlang volt mostanáig - talán az utolsó - meg nem kutatott, „kultúrréteges”, (lényegében csak borzok által bolygatott) természetes barlang a Pilisben.


Repiszky Tamás
( Megjelent a Régészeti kutatások Magyarországon
 2002. évi kötetében)

A képek a www.termeszetvedelem.hu oldalról származnak.

 

 

Az oldalról I Kapcsolat I Impresszum