Get Adobe Flash player
Hungarian Croatian Czech English Finnish French German Greek Lithuanian Norwegian Polish Slovak Slovenian Swedish Turkish
Címlap A Hősök emlékköve

A Hősök emlékköve Budapesten

 

A „Hősök emlékköve” a Millenniumi emlékmű előtt


Hősök emlékköve - 1930 - Budapest 1929 tavaszán egy 470 mázsa súlyú követ vontatott a hat ló, a különleges szállítókocsival a Fabro- bányából a vonatállomásra: az „Ezredévi Emlékmű” elé tervezett – a Világháborúban elpusztult katonák – emlékének szánt kőszarkofágot. 1929 május 26-án, az Ezredévi emlékművel együtt avatták fel a „Hősök emlékkövét”. Bár a világháború veszteségei ihlették, mégsem katonasír, ugyanakkor nem is világháborús emlékmű. Ez a „szobor” – Kertész K. Róbert alkotása tulajdonképpen egy nagyméretű mészkõszarkofág volt, tetején kereszttel. A II-dik Világháborúban megsérült, kettétört, majd az utána következő kommunista fordulat során – a Millenniumi emlékmű Habsburg uralkodóházból származó királyok szobraival együtt – a pártvezetés megsemmisítette. Bár a szobrokat hamar visszarakták – a Habsburg királyok szobrai helyére a magyar nemzeti szabadságküzdelmek vezető alakjai kerültek, – a hősök emlékköve csak 1956 tavaszán került vissza eredeti helyére.

A Millenniumi emlékmű a Hősök emlékkövével együtt 2000-2001-ben teljes rekonstrukción esett át, és 2001. augusztus 18-án ismét felavatták, egyúttal a Hősök emlékkövét az Országgyűlés 2001-ben (2001. évi LXIII. törvény) nemzeti emlékhellyé nyilvánította. Ekkor került az oldalára a következő felirat: Hőseink emlékére.

 

   Hősök emlékköve - 1926 - Budakalász


Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a régi 1926-os kőfejtést megörökítő képek közül – melyeket Bloch Hugo budakalászi dohányárus készített –, több is elõkerült az elmúlt időszakban. Így egyik „büszkeségünket” a kő kibontását – hiszen nem sok ilyen hatalmas méretű mészkõtömböt bányásztak ki a régiek – több képpel is be tudjuk mutatni.

 

régi kőbanya - Budakalász    régi kőbánya - Budakalász

 

 

kőszállítás

Az oldalról I Kapcsolat I Impresszum